tisdag 20 april 2010

Recensioner av samtliga Final Destination


Final Destination (2000)
Precis innan planet till Paris hinner lyfta får Alex ett varsel där han ser det störta och han och några klasskamrater kastas av innan start. Planet störtar såklart och alla ombord dör. Men Alex och hans vänner har bara lurat döden tillfälligt och en efter en omkommer de i olika mer eller mindre osannolika olyckor. Den första Final destination är även den mest lågmälda, den innehåller inte överdrivet mkt gore, den är inte överdrivet ologisk, den är inte heller speciellt intressant. Det man stör sig mest på är huvudrollsinnehavarnas outfits (bakoframvända kepsar, hockeytröjor, gubbjackor m.m.) och man önskar dem en alla en plågsam död vilket tyvärr bara en av dem får, de andra dör typ omedelbart. Plus i kanten pga förekomsten av en fin bil, en svart Chevy Nova, samma som i Death Proof. Dålig men inte hopplös.
Betyg 2 av 5.

Final Destination 2 (2003)
När Kimberly skall svänga ut på motorvägen får hon ett varsel där hon ser samtliga medresenärer omkomma när en lastbil lyckas tappa trädstockar i rusningstrafiken. Kimberly blockerar motorvägen räddar livet på en grupp människor som annars hade dött i kraschen. Men, såklart, döden har ju en plan och snart börjar överlevarna trilla av pinn en efter en i bisarra olyckor. Ok, nu börjar det likna något, lite mer gore, fler och mer freakiga olyckor (tex mannen som får en brandstege i ögat, kvinnan som blir halshuggen i hissen, crackhuvudet som delas på mitten av den flygande taggtråden, och så min favorit, tjejen i bilen som precis klarar sig från att bli spetsad av ett plaströr men som sedan får skallen genomborrad efter att räddningsarbetarna utlöst airbagen). Lite fler logiska luckor i den här, tex, var är snutarna? Nästan ok.
Betyg 3 av 5.


Final Destination 3 (2006)
Ok, Wendy ska precis åka bergodalbanan när hon får ett varsel om att vagnen såklart kommer att spåra ur. Hon lyckas ta sig från åkturen tillsammans med några klasskamrater och de klarar sig alla från en säker död. Men, gäsp, döden har ju såklart en plan och snart börjar de överlevande en efter en omkomma i osannolika olyckor. Nu börjar serien spåra fullständigt, inte nog med att Wendy får massvis med varsel hela tiden, dessutom har hon tagit en hög med foton som ger ledtrådar till hur de överlevanden kommer att dö. Alla mystik är numera borta och de obligatoriska dödsfallen betas av med näst intill maskinell ytlighet. Regissören (samma som 1:an) försöker att ta ut svängarna lite men det blir sällan speciellt intressant, den bästa är tjejen som tvingas skjuta sig själv i huvudet med spikspistol upprepade gånger. Slutscenen, dvs när de sista överlevanden blir mosade i en tunnelbanevagn, känns lite over the top liksom. Inte nog med att de ”utvalda” dör, trettiotalet innocent bystanders stryker också med vilket känns lite väl osofistikerat, även för en dyster kille som döden. Dålig.
Betyg 2 av 5.

The Final Destination 3-D (2009)
När Bobby och hans kompisar besöker ett demolition derby får han (gissa!?!) ett varsel om att en otäck olycka kommer att ta livet av de flesta i publiken. Han lyckas såklart ta sig ut från arenan innan det är för sent och räddar livet på ett par åskådare, men som vanligt har döden en plan även för dessa och börjar som vanligt beta av dem en efter en. Den här filmen ska vara i 3D och det är kanske pga av att jag såg den i 2D som jag tyckte den var så dålig, men tja, förmodligen inte. Olyckorna som avlöser varandra har tappat all logik, i filmens början blir en kvinna mosad av ett fallande däck. Ja, du läste rätt, ett däck. Alltså, jag har ju hållit på med naturvetenskap och så så, tidigare brukar jag ju beklaga mig över mina dåliga kunskaper i typ historia, beteendevetenskap osv, men naturvetenskap, det har jag ett visst självförtroende inom. Jag har svårt att förstå hur man kan bli mosad av ett däck, ok, man dör säkert av smällen men däcket borde rimligtvis studsa? I en annan scen så blir en kille träffad av en flygande gastub och kastas så hårt mot ett galler att han liksom strimlas genom gallret. Återigen, bullshit, det skulle krävas ett extremt högt tryck för att pressa någon genom ett galler sådär. Ok, sämsta scenen, en person dyker ner i en pool men sugs fast mot avloppet, trycket blir så högt att inälvorna sugs in i avloppet. Alltså, allvarligt!?! Vad var det för en superpump de hade i den poolen? Jag har hållit min hand mot ganska bra vakuum flera gånger och inte ens fått ett sugmärke. Dessutom verkar inga andra karaktärer än huvudpersonerna existera, dvs inga poliser som ställer jobbiga frågor, inga bekymrade föräldrar, inga. Så fort ett knepigt dödsfall skett verkar huudpersonerna bara lämna typ kadavrerna och färdas in i nästa dödsscen utan att någon verkar bry sig. Och sist men inte minst, i slutscenen tar döden livet av de sista överlevanden genom att spränga en hel 3D-biograf i luften, dvs 100tals innocent bystanders igen alltså, han är inte vidare precis den där liemannen. Skrämmande dålig.
Betyg 0 av 5.

Inga kommentarer: